Ember - äppelglögg
från Brännland Iscider

Alf Tumble
"…en smakrik cider som smaksatts med äppelsprit och kryddor innan den lagrats på fat. I glaset en härligt frisk smak där de röda äppelaromerna sällskapar med ingefära, kanel coh bergamott. Lika pigg kall som varm. ”
Anders Enquist
"...en iscider med glöggådra och året runt karaktär. Basen bygger på en blend av fatlagrad iscider från 2018 och ståltankslagrad 2019, adderat med en liten mängd äppeldestillat. Sedan har det jobbats med en sparsmakad andel glühwein-destillat, kryddat med Bergamott från ekologiskt producerad eterisk olja. Lika fantastiskt som det låter."
Elin Börjesson
"Fantastisk äppelglögg från Brännland i Umeå, som specialiserat sig på iscider. Djup doft av riktigt mogna, gula höstäpplen och torkad aprikos. Sjungande syra som balanserar upp fruktsötman på ett mycket snyggt sätt!."
Tommy Gunnarsson
"Äntligen, en glögg för vuxna!...Den är klassiskt julkryddig med toner av kryddnejlika, ingefära och apelsinskal. Sött ja, men också välbalanserat med en hög syra. Över hela skapelsen svävar en ljuvlig doft av apelsin, som kommer från eteriska oljor. Eftersmaken landar i en lätt bitter kryddighet – så snyggt komponerat." 
Marie Oskarsson
"Det står glögg in namnet, men här finns så mycket mer. Ljuvlig iscider på svenska äpplen som fatlagrats och smaksatts med äpplesprit, juliga kryddor och bergamott. Otroligt god med pärlande pigghet, massor av söta äpplen och intensiv, lång syra. Välgjord i helt egen liga."
Föregående bild
Nästa bild

AFTONBLADET, tommy gunnarsson

”Äntligen, en glögg för vuxna!…Den är klassiskt julkryddig med toner av kryddnejlika, ingefära
och apelsinskal. Sött ja, men också välbalanserat med en hög syra. Över hela skapelsen svävar en ljuvlig doft av apelsin, som kommer från eteriska oljor. Eftersmaken landar i en lätt bitter kryddighet – så snyggt komponerat.” 

LIVETS GODA, ANders Enquist

”…en iscider med glöggådra och året runt karaktär. Basen bygger på en blend av fatlagrad iscider från 2018 och ståltankslagrad 2019, adderat med en liten mängd äppeldestillat. Sedan har det jobbats med en sparsmakad andel glühwein-destillat, kryddat med Bergamott från ekologiskt producerad eterisk olja. Lika fantastiskt som det låter.”

GP, Marie Oskarsson

”Det står glögg in namnet, men här finns så mycket mer. Ljuvlig iscider på svenska äpplen som fatlagrats och smaksatts med äpplesprit, juliga kryddor och bergamott. Otroligt god med pärlande pigghet, massor av söta äpplen och intensiv, lång syra. Välgjord i helt egen liga.”

 
Om Brännland Iscider
Brännland Iscider grundades i 2011 i Vännäs utanför Umeå, med visionen att skapa världens bästa dessertvin. Med en unik västerbottnisk terroir, och viner som görs av endast två element; svenska äpplen och norrländsk kyla, är Brännland Iscider redan ansedd som en av världens bästa isciderproducenter, och har prisats mångfaldigt. Senast med fem guldmedaljer av IWSC – International Wine & Spirit Competition. Brännlands viner finns också representerade på trestjärniga Michelin-restauranger världen över, bland annat The Fat Duck utanför London, Arzak i San Sebastian och Hotel De Ville Crissier nära Lausanne.
 
Ember på Systembolaget hittar du här (art nr 94300)
 

Smak

Mogen Bergamott som lyfts av vinets naturliga syra för att övergå i traditionella jul-kryddor som kanel och anis. Allt famnat av vinteräpplen och precis lagom sötma.

UTSEENDE

Kristallklar, ljus bärnsten med toner av gyllene

JOEL WELANDER, VINMAKARENS KOMMENTAR

Jag har druckit alla möjliga sorters glögg men jag kan utan tvekan säga att jag aldrig har druckit något som liknar det här. På is, varm eller som del av en cocktail, den landar bekvämt varhelst den används. God jul! – Joel

DOFT

Klart, moget, vinteräpple. Kanel, nejlika, anis, ingefära, muskot och vanilj omvälvd av doften av nyplockad Bergamott.

ALKOHOL

12 %

RESTSOCKER

160 g/liter

ARTIKELNUMMER

94300
Klicka för länk till Systembolaget.

PRIS

189 kr

Serveringstemperatur

Värmd som en traditionel glögg eller kall över is. Utmärkt som Cocktail-komponent.

SERVERINGSFÖRSLAG

Du dricker såklart Ember kall eller varm precis som den är, som vilken glögg som helst. Ember fungerar också strålande en del av en cocktail, speciellt under vinterhögtiden såklart. Här kommer en hög idéer från våra vänner.

En härligt gin-kaffe-äppel-vinter-godsak från Olivia på Guilty Pleasure Café & Bar. Den heter Remember December (pun intended). Slurp.

I den här videon gör David Kringlund en Old Fashioned med äpple och lönnsirap. Han bjuder också på hela tankeprocessen runt sitt skapande, med Ember i mitten av allt. 

Här bjuder Emil Åreng på en Flip med Ember. Knäck ett ägg, torrskaka, skaka sen med is och pang en Flip!

Erik Andersson, från Facit bar, gör en spritig Appletini med Ember; gin, svensk vermouth, Ember och lite sockerlag. Vattna ned den is och vips har du en riktigt vuxendrink för julfåtöljen. 

Här är det show-off grand deluxe när David Kringlund gör sin Flip med Ember. David gör ett karamelliserat socker som han använder…det här måste ni bara pröva!

Emil Åreng häller upp Ember i ett glas och dricker det. Kanske den bästa varianten? Neat. Den här hade vi kanske inte behövt en film på, men vi tycker så mycket om Emil att han fick några bildrutor extra. Superneat.

Här har ni den. Hotshot-dödarn. Värm upp Ember, lite strösocker och lättvispad kall grädde. Omg. 

Här gör Erik Andersson en ambitiös Brännland Lemonade på Ember – bourbon, Ember, sockerlag, citronjuice och sodavatten. Måtten i filmen. Vi säger som Erik – sådan!

Erik och Emil från Facit räknar matte och värmer upp Ember och dricker glögg som man brukar. 

MER INSPIRATION

Mixed By Bella
Vinteräpple

Här har Mixed By Bella gjort en amazing drink hon kallar för Vinteräpple. Här är receptet:

Brynt smörtvättad calvados
Brännland iscider
Rescued vintermumma
Grädde
Muskot
Torkat äpple

Drinkjavlar
Gin flip med Brännland Iscider Ember

drinkjavlar, eller Niklas som han heter på riktigt, har gjort en Flip. Snygg och supergod!

5 cl Wetcityspirits Ombibulous Organic Gin
2 cl Brännland Iscider Ember
3 cl sockerlag
1 ägg

Jsvedberg76
Äpple & Karamell

Jsvedberg76 har svängt ihop något han kallar för Äpple & Karamell.  Här delar han receptet: 

5 cl Ember
2 cl karamelliserat sockerlag, bränn det inte! 
1 Ägg
 
Torrskakas först innan den skakas kall med is.
Serveras i kylt glas och garnera med kanel och äppelchips om ni har det.
 
torbjornhagglof
Brännlands Lemonad

Torbjörn har gjort en take på Erik’s Brännlands Lemonad (se ovan). Han använder Jack Daniels och det ser ju väääääldigt läskande ut. Här är hans recept:

3 cl Bourbon
3 cl Brännland iscider Ember
3 cl Sockerlag
2 cl Citronjuice 
En skvätt sodavatten
Is

Montera drinken i glasen och avsluta med att toppa med is.

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.