Latest news

sakernas tillstånd
Blogginlägg 24 October, 2023
Inom vinodling betecknar termen ”veraison” det stadium då druvan går från att växa, bildas, till att mogna. Man brukar förenklat säga att veraison är den punkt vid vilken en vindruva ändrar färg. https://www.youtube.com/watch?v=tKeZ3pxbzY4   Äpplen och vindruvor delar i många stycken karaktäristik. Äpplen föds, precis som druvor, gröna, och får färg först när mognadsfasen inleds. Färg är inte det enda tecknet på mognad, varken hos äpplen...
Sakernas tillstånd, Brännland Iscider våren 2023
Blogginlägg 14 March, 2023
Vår tionde årgång, 2022, är extraherad och jäsningarna har startat. Precis som tiden mellan pressning och extraktion, det produktionsmoment då vi tappar ut den koncentrerade äppelmusten från den frusna, finns nu ett andrum. https://www.youtube.com/watch?v=f3bnSzFXOw8 Det här är den filmade versionen av vårens Sakernas tillstånd. Videon är endast på engelska.  Jäsningarna ska visserligen följas och stöttas om de behöver stöttning, men vi lägger oss allt mindre i...
jazzpolisen ringer på - jag kan allt om...allt, speciellt iscider .
Blogginlägg 23 February, 2023
Det hände i ett tidigare liv att jag ibland lyssnade på levande musik. Alltså att jag, tillsammans med andra, satte mig ner i en konsert-sal för att lyssna på ett framförande. Jazz, blues, folkmusik. Alla breda konstformer där många olika uttryck ryms inom en samma genre. Det var en del av upplevelsen, att musiken rymde många möjligheter till njutning. Som ett resultat är de också musikformer...
allt som flyter är en båt? om vad vin är
Blogginlägg 17 February, 2023
I samband med att Brännland Iscider 2021 serverades till desserten på 2022 års Nobelbankett skickade vi ut ett pressmeddelande där vi skrev att det var det första svenska vin som någonsin serverats på banketten.   Reaktionerna på den oerhört hedrande inklusionen har varit överväldigande positiva på alla sätt: gratulationer, tidningsartiklar, poddar, vinentusiaster.   Intressant nog har det uppstått en mindre debatt i kölvattnet av banketten. Den kretsar kring...
Blogginlägg 10 December, 2022
Efter två års uppehåll på grund av coronapandemin pågår just nu den årliga Nobelbanketten i Blå Hallen i Stockholm. I år ackompanjerar Brännland Iscider desserten till de 1300 gästerna, och är alltså det första svenska vinet i bankettens 121-åriga historia. ”Ett av mina första och viktigaste mål när jag började göra iscider 2010 var att Brännland Iscider skulle serveras på Nobelbanketten. När vi går mot vår...
Blogginlägg 17 November, 2022
Ända sedan Brännland Iscider startade har vi arbetat fokuserat med att skapa en unik nordsvensk vintradition med basen i svenska äpplen och västerbottnisk vinterkyla. Nu lanseras Brännland Apple Ice 2020, ett spontanjäst isvin gjort uteslutet på svenska äpplen och norrländsk kyla, med lätta 9,5% alkohol. Apple Ice 2020 är Brännland Isciders mest vinösa iscider hittills och en hyllning till rieslingvinerna från Mosel och Rheingau. Vinet är...
David Kringlund gör signaturdrink för ember
Blogginlägg 27 October, 2022
Inför en stundande glöggsäsong släpper vi inom kort vår glühwein-inspirerade äppelglögg - Ember. Och vi kunde inte låta bli att be David Kringlund ge sig i kast med drycken för att se vad man kan göra med den förutom att dricka den precis som den är.  Vi bad David experimentera - om du skulle göra en signaturdrink med Ember, vad blir det? Och hur gör du?...
Blogginlägg 26 October, 2022
Ett vineri följer inte riktigt samma kalender som det gängse året. I skrivande stund är vi på väg att avsluta den sista buteljeringen för årgång 2021 för att strax efter starta upp 2022. Vårt ”nyår” är första pressningsdagen i slutet av november. Det har varit ett märkligt år. Å ena sidan har vi sett en fantastisk tillväxt för våra viner både i Sverige och utomlands. Å...
apple ice
Blogginlägg 2 September, 2022
Mitt i pandemin beslutade vi oss för att dramatiskt minska vår produktion, till och med inte producera en årgång alls, till dess att vi visste mer om hur länge restriktioner skulle finnas på plats och hur de skulle påverka oss på längre sikt
Besök vårt Tasting Room
Blogginlägg 31 August, 2022
Nu öppnar vi upp dörrarna för er alla - öppna provningar och olika typer av events, i hjärtat av vineriet. Varmt välkomna! Vi har inte känt att vi själva haft bandbredd riktigt att ta emot besökare genom åren. Det har berott på produktionsverksamheten och tiden som den har behövt för att stabilisera sig men också lokalernas beskaffenhet fysiskt. Det har varit svårt att veta var i...

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.