Berättelsen om
La Pomme

”…glaset har blivit ett glas som jag är väldigt, glad och stolt över. Svenska äpplen och iscidern tillsammans med att glaset blåses på Skrufs glasbruk skapar starka kopplingar som förstärker känslan av plats som iscidern förmedlar.”

Ingegerd Råman, Designer

La Pomme, 2-pack, 495:–

La Pomme isciderglas (12 cm höga)
Design Ingegerd Råman
Glasen levereras i ett paket om två.

Köp – Till webbshop

Berättelsen om La Pomme

Som en del i ambitionen att väva samman alla aspekter av vad vi vill att vår iscider ska vara närmade vi oss legendariska svenska glasformgivaren och krukmakaren Ingegerd Råman med frågan om hon skulle kunna tänka sig att formge ett glas specifikt för vår iscider. Ett glas som skulle göra njutningen av Brännland Iscider till en hel upplevelse.

Från äpplet, genom våra händer, in i flaskan och till slut presenterat för den som ska njuta av den. Vi frågade Ingegerd eftersom en av hennes centrala idéer är att “ett vackert dukat bord kan förhöja smakerna på det som serveras”.

Hon accepterade uppdraget och efter diskussioner och provningar med några av Sveriges bästa sommelierer och vinjournalister presenterade hon La Pomme.

La Pomme, Äpplet, är formgett för att interagera med och kontrastera Brännland Iscider. Som sensoriskt kärl lyfter glaset Brännland Isciders karaktäristiska syra men förmedlar ändå den djupa sötma som är dess kännetecken. I sin form påminner La Pomme om ett litet äpple och kontrasterar därmed iscider-flaskans slanka resning. En påminnelse om var iscider faktiskt kommer ifrån, äpplen. En kombination av jord och elegans.

På Skrufs glasbruk i Småland realiseras Ingegerds vision och La Pomme tar fysisk form. Varje glas är blåst för hand och unikt i sig självt. Använd La Pomme för att njuta av Brännland Iscider som en del av en måltid eller som ett meditationskärl, att njuta i små klunkar, ensam eller i sällskap med någon som står dig nära.

 

Ingegerd Råman om La Pomme

“Det som attraherade mig med det här projektet var dels Andreas Sundgrens beskrivning av sina ambitioner med Brännland Iscider och dels flaskans form. En långsmal resning med korken naken i flaskhalsen och en stiliserad bild av en äppelkvist tryckt på korken.

Det fanns en poesi, en nakenhet, i presentationen som signalerade ett väldigt ärligt uppsåt. Bilden av äpplet och innehållet i flaskan, en essens av äpple, väckte min nyfikenhet.

Ska jag gå in i ett nytt projekt så måste det väcka min nyfikenhet, det måste finnas saker som jag känner att jag kan lära mig. Processen med att forma ett glas tillsammans med Brännland Cider och svenska sommelierer fyllde de kriterierna och utifrån det började jag arbeta med det här glaset som blev La Pomme.

Det blev ett runt litet, lätt slutet glas, något som vi lärde oss i samtal med sommeliererna var den bästa formen för iscidern.

Jag ville också att La Pomme skulle stå i proportion mot flaskan. Glaset och flaskan gemensamt skapar kontrast och stringens mellan den smala, resliga formen, och glasets runda nästan satta form.

Och glaset har blivit ett glas som jag är väldigt, glad och stolt över. Svenska äpplen och iscidern tillsammans med att glaset blåses på Skrufs glasbruk skapar starka kopplingar som förstärker känslan av plats som iscidern förmedlar.”

La Pomme blivit ett glas som är väldigt nära mitt hjärta.

 

La Pomme, 2-pack, 495:–

La Pomme isciderglas (12 cm höga)
Design Ingegerd Råman
Glasen levereras i ett paket om två.

Köp – Till webbshop

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.