Vad är iscider?

Aliquam vitae mattis mi, eget viverra diam. Sed eget imperdiet augue, nec ultricies nisl. Aliquam ut sem odio. Donec placerat mi vulputate libero ornare, nec laoreet lorem rhoncus. Pellentesque tempor sodales convallis.

Iscidern utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara.

2005 fastställdes en kvalitetsbeteckning för Iscider i Quebec. Beteckningen stipulerar att den äppelmust som används vid framställning av Iscider ska koncentreras med hjälp av naturlig kyla.

Mycket få platser i världen kan garantera den återkommande kalla produktionssäsong som krävs för att producera Iscider. Norra Sverige är en av de platserna och vintersäsongen i kombination med sötsyrliga svenska äpplen utgör baskomponenterna i vår Iscider.

Om produktionen
Ur fryst äppelmust extraherar vi, med hjälp av utomhuskylan under vårvintern, en koncentrerad cidermust med en sockerhalt på mellan 35 och 40 brix.

Cidermusten jäses långsamt till ett bärnstensfärgat isvin med lika delar tydlig syra, varm sötma och kraftfulla äppelaromer. Inga tillsatser såsom socker, alkohol eller färgämnen är tillåtna i produktionen.

Kvalitets- & ursprungsbeteckning
I augusti 2012 publicerade Brännland Cider den första svenska urprungs och kvalitetsbeteckningen för Iscider. Ett regelverk för hur ett vin måste vara producerat för att få kallas Iscider i Sverige. Beteckningen är inte officiell men signalerar både till konsumenter och framtida iscider-producenter i Sverige hur vi producerar vår iscider och hur vi anser att iscider framgent bör produceras i Sverige när en stabil produktionstradition är etablerad.

Vår beteckning följer nästan bokstavligt beteckning som utvecklades och publicerades i samråd mellan producenter i Quebec 2005.

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.