Om oss / Vad är iscider?
Iscidern utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara. 2005 fastställdes en kvalitetsbeteckning för iscider i Quebec. Beteckningen stipulerar att den äppelmust som används vid framställning av iscider ska koncentreras med hjälp av naturlig kyla.
Mycket få platser i världen kan garantera den återkommande kalla produktionssäsong som krävs för att producera iscider. Norra Sverige är en av de platserna och vintersäsongen i kombination med sötsyrliga svenska äpplen utgör baskomponenterna i vår iscider.
Om produktionen
Med hjälp av vår naturliga vinterkyla fryser vi äppelmust under vintern för att koncentrera dess naturliga sockerhalt.
Under vårvintern, återigen med vädret som vårt enda hjälpmedel, extraherar vi så en koncentrerad iscidermust med en sockerhalt på mellan 35 och 40 brix.
Musten jäses långsamt till ett bärnstensfärgat isvin med lika delar tydlig syra, varm sötma och kraftfulla äppelaromer. Inga tillsatser såsom socker, alkohol eller färgämnen är tillåtna i produktionen. Vi pastöriserar inte vår produkt och adderar heller inga industriella konserveringsmedel så som askorbinsyra.
Kvalitets- & ursprungsbeteckning
Vi följer med några undantag de regler för produktion som har fastställts i isciderns ursprungsregion, Quebec i Canada. I korthet – iscider är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust vars sockerkoncentration har nåtts med hjälp av naturlig kyla.
I övrigt måste följande krav vara uppfyllda:
- Råvaran måste bestå till 100% av okoncentrerad, naturlig äppelmust från svenskodlade äpplen.
- Tillsatser av industriella konserveringsmedel är inte tillåtna.
- Smak och färgtillsatser är inte tillåtna.
- Tillsatser av alkohol är inte tillåtna.
- Chaptalisering är inte tillåten.
Hur gör man iscider
I den här filmen (endast på engelska) får ni följa med i hela processen.
Läs också
Fakta iscider
Iscider är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix. Sockerkoncentrationen bör uppnås med hjälp av naturlig kyla. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/L.
I övrigt måste följande krav vara uppfyllda:
- Råvaran måste bestå till 100% av okoncentrerad, naturlig äppelmust från svenskodlade äpplen.
- Tillsatser av konserveringsmedel är inte tillåtna.
- Smak och färgtillsatser är inte tillåtna.
- Tillsatser av alkohol är inte tillåtna.
- Chaptalisering är inte tillåten.