Om oss
Vad är iscider?

Om oss / Vad är iscider?

Iscidern utvecklades i Quebec i Kanada i början av 90-talet och är ett isvin gjort med äpplen istället för vindruvor som råvara.

2005 fastställdes en kvalitetsbeteckning för Iscider i Quebec. Beteckningen stipulerar att den äppelmust som används vid framställning av Iscider ska koncentreras med hjälp av naturlig kyla.

Mycket få platser i världen kan garantera den återkommande kalla produktionssäsong som krävs för att producera Iscider. Norra Sverige är en av de platserna och vintersäsongen i kombination med sötsyrliga svenska äpplen utgör baskomponenterna i vår Iscider.

Om produktionen
Ur fryst äppelmust extraherar vi, med hjälp av utomhuskylan under vårvintern, en koncentrerad cidermust med en sockerhalt på mellan 35 och 40 brix.

Cidermusten jäses långsamt till ett bärnstensfärgat isvin med lika delar tydlig syra, varm sötma och kraftfulla äppelaromer. Inga tillsatser såsom socker, alkohol eller färgämnen är tillåtna i produktionen.

Kvalitets- & ursprungsbeteckning
I augusti 2012 publicerade Brännland Cider den första svenska urprungs och kvalitetsbeteckningen för Iscider. Ett regelverk för hur ett vin måste vara producerat för att få kallas Iscider i Sverige. Beteckningen är inte officiell men signalerar både till konsumenter och framtida iscider-producenter i Sverige hur vi producerar vår iscider och hur vi anser att iscider framgent bör produceras i Sverige när en stabil produktionstradition är etablerad.

Vår beteckning följer nästan bokstavligt beteckning som utvecklades och publicerades i samråd mellan producenter i Quebec 2005.

Fakta iscider

Iscider är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix. Sockerkoncentrationen bör uppnås med hjälp av naturlig kyla. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/L.

I övrigt måste följande krav vara uppfyllda:

  • Råvaran måste bestå till 100% av okoncentrerad, naturlig äppelmust från svenskodlade äpplen.
  • Tillsatser av konserveringsmedel är inte tillåtna.
  • Smak och färgtillsatser är inte tillåtna.
  • Tillsatser av alkohol är inte tillåtna.
  • Chaptalisering är inte tillåten.

Är du över 20 år? Are you old enough?

Den här sidan visar information om alkoholhaltiga drycker och vänder sig därför till besökare över 20 år.

This page contains information about alcoholic beverages which means you must be 20 years old to enter.