Vad är iscider? / Appellationer för svensk cider och svenskt vin
Projekt för utredning av metod och ursprungsskydd för svenska viner och svensk cider i en innovativ dryckesbransch i snabb tillväxt .
I augusti 2023 beviljades Brännland Iscider medel från Landsbygdsprogrammet för att utreda och utveckla ett förslag om ursprungsskydd specifikt för svenska hantverksdrycker baserade på äpple och vindruvor, cider och vin. Arbetet startade i september 2023 och ska, efter samråd och förankring tillsammans med producenter och andra aktörer som berörs av förslagen samt inhämtning och sammanställning av relevant kunskap från andra delar av Europa och världen, utmynna i ett förslag om hur man skulle kunna forma ett appellations-system för svenskt vin och svensk cider. Förslaget ska presenteras för relevanta myndigheter och politiker under sista kvartalet 2024 eller första kvartalet 2025.
Kontakta Brännland Iscider för mer information om projektet.
Fakta iscider
Iscider är ett sött vin producerat genom jäsning av äppelmust med en sockerhalt före jäsning på minst 30° brix. Sockerkoncentrationen bör uppnås med hjälp av naturlig kyla. Alkoholhalten i den färdiga produkten ska ligga mellan 7 och 13 volymprocent alkohol och mängden restsocker i den färdiga cidern får inte understiga 130 gr/L.
I övrigt måste följande krav vara uppfyllda:
- Råvaran måste bestå till 100% av okoncentrerad, naturlig äppelmust från svenskodlade äpplen.
- Tillsatser av konserveringsmedel är inte tillåtna.
- Smak och färgtillsatser är inte tillåtna.
- Tillsatser av alkohol är inte tillåtna.
- Chaptalisering är inte tillåten.